W przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, biegunki, skurczy mięśni, podwyższonej temperatury , po spożyciu grzybów, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.
Zasady wprowadzania grzybów świeżych do obrotu handlowego
Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo środków spożywczych zawierajacych w swoim składzie grzyby obejmuje 44 gatunki (zgodnie z obowiązującym w Polsce rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierajacych grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2011 r. Nr 115, poz. 672)
Punkty skupu grzybów oraz przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie targowisk są zobowiązani zatrudniać osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów.
Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu:
Artykuł opracowany i publikowany przez GIS (http://gis.gov.pl/?go=news&id=122)
Zapraszamy do zapoznania się z ulotką informacyjną oraz materiałem video dotyczącymi bezpiecznego grzybobrania (opracowanie GIS), znajdującymi się pod adresem internetowym:
http://gis.gov.pl/other.php?id=15 - Sezon grzybowy w pełni!
W związku z tymczasowym brakiem grzyboznawcy w PSSE w Rykach, najbliższym punktem, gdzie można skorzystać z porad grzyboznawcy jest Powiatowa Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Puławach, ul. Al. Królewskie 19, pokój nr 403 (po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym pod nr: 81 8861125).
Data zmiany | Redaktor | Opis zmiany |
2013-10-01 07:43:57 | Michał Wiraszka |
|
2013-09-30 10:12:34 | Michał Wiraszka | |
2013-09-30 10:04:26 | Michał Wiraszka | |
2013-09-30 09:44:40 | Michał Wiraszka | |
2013-09-30 09:42:47 | Michał Wiraszka | Publikacja artykułu |