Biuletyn Informacji Publicznej
Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna - Ryki
Bezpieczne grzybobranie - podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania.
  1. Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);
  2. Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;
  3. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
  4. Unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące np. Amanita phalloides, Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak);
  5. Zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo;
  6. Nie należy zbierać grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu - grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia;
  7. Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;
  8. W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno – epidemiologicznych;

 
W przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, biegunki, skurczy mięśni, podwyższonej temperatury , po spożyciu grzybów, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.
 

Zasady wprowadzania grzybów świeżych do obrotu handlowego
 
Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo środków spożywczych zawierajacych w swoim składzie grzyby obejmuje 44 gatunki (zgodnie z obowiązującym w Polsce rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierajacych grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2011 r. Nr 115, poz. 672)
Punkty skupu grzybów oraz przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie targowisk są zobowiązani zatrudniać osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów.
Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu:

  • wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach;
  • pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże lub atestu na grzyby suszone.

 

Artykuł opracowany i publikowany przez GIS (http://gis.gov.pl/?go=news&id=122)


Zapraszamy do zapoznania się z ulotką informacyjną oraz materiałem video dotyczącymi bezpiecznego grzybobrania (opracowanie GIS), znajdującymi się pod adresem internetowym:

http://gis.gov.pl/other.php?id=15
Sezon grzybowy w pełni!

W związku z tymczasowym brakiem grzyboznawcy w PSSE w Rykach, najbliższym punktem, gdzie można skorzystać z porad grzyboznawcy jest Powiatowa Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Puławach, ul. Al. Królewskie 19, pokój nr 403 (po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym pod nr: 81 8861125).


 

INFORMACJE O DOKUMENCIE
Ilość wyświetleń: 1129
Wprowadzony przez: Michał Wiraszka
Data opublikowania: 2013-09-30 09:41:00
LISTA POPRZEDNICH WERSJI
Lista poprzednich wersji:
   
Data zmiany Redaktor Opis zmiany
2013-10-01 07:43:57 Michał Wiraszka
2013-09-30 10:12:34 Michał Wiraszka
2013-09-30 10:04:26 Michał Wiraszka
2013-09-30 09:44:40 Michał Wiraszka
2013-09-30 09:42:47 Michał Wiraszka Publikacja artykułu